مفاصا حساب مالیاتی چیست؟
مفاصا کلمه ای است که در امور حساب ها و قرارداد ها، کاربرد بسیار زیادی دارد. معنی این کلمه در لغت، تصفیه حساب می باشد. ولی در موارد حقوقی و قراردادها به برگه ای اطلاق می شود که تا یک تاریخ خاص که در آن برگه معین شده، در پایان قرارداد و پس از طی کردن مراحل قانونی دریافت می شود. فرض کنید که قراردادی صورت گرفته و به پایان زمانش رسیده است، در این زمان باید تصفیه حساب و حسابرسی انجام شود. این موقع است که مفاصا حساب، همان برگه ای است که به شما کمک می کند تا به عنوان تصفیه حساب، به فردی تحویل داده شود که درآمد و هزینه با او بوده است. مفاصا حساب، تقریبا در بیشتر امور قراردادی مورد استفاده قرار می گیرد و به منظور تصفیه حساب کاربرد دارد. مفاصا حساب موقعی انجام میشود که قرارداد بین دو شخص حقیقی یا حقوقی رو به اتمام باشد. در این صورت دیگر زمان تصفیه حساب و حسابرسی شده است. در سند، تمام جزئیات حساب های بدهکاری و بستانکاری و مراحل تصفیه حساب به طور کامل نوشته می شود و در جهت شفاف سازی حساب ها و انجام امور تصفیه صادر می شود و برای کسب و کارها اهمیت ویژه ای دارد.
به بیان دیگر، مفاصا حساب برگه ای است که مؤدیان بعد از تحویل صورتحساب های سود و زیان، مدارک و اظهارنامه مالیاتی خود به اداره دارایی ارائه می دهند و با بررسی های انجام شده، صورت حسابی را مبنی بر میزان بدهی مالیاتی تحویل می گیرند و این بدهی را تصفیه می کنند و در نهایت می توانند برای دریافت تصفیه حساب خود یا همان مفاصا حساب مالیاتی اقدام کنند.
انواع مفاصا حساب
مفاصا حساب براساس اینکه در همه قرارداد ها به کار می رود (قرارداد حقیقی و حقوقی)، انواع مختلفی دارد که شامل موارد زیر می شود:
- مفاصا حساب مالیاتی نقل و انتقال سهام
- مفاصا حساب مالیاتی ملک
- مفاصا حساب شهرداری
- مفاصا حساب مالیاتی خودرو
- مفاصا حساب مالیاتی شرکت
- مفاصا حساب بیمه
- مفاصا حساب مالیاتی
مفاصا حساب مالیاتی نقل و انتقال سهام
نقل و انتقالات سهام شامل پرداخت مالیات می شود که ۴% آن ارزش اسمی سهام است. بعد از پرداخت مبلغ و تصفیه کامل، گواهی تصفیه حساب مالیاتی صادر خواهد شد.
مراحل نقل و انتقال سهام:
- برگزاری جلسه هیات مدیره
- تنظیم صورت جلسه رسمی با امضای اعضای هیات مدیره و افراد دو طرف معامله (یعنی انتقال دهنده و پذیرنده سهام)
- مدارک هویتی طرفین نقل و انتقال سهام
- برگه مفاصا حساب مربوط به نقل و انتقال سهام صادر شده از سازمان امور مالیاتی کشور
- نام همه افراد صاحب سهم قبل و پس از انتقال
مفاصا حساب مالیاتی ملک
برای تمامی صاحبان ملک و قرارداهای ملکی همچون انتقال، رهن و اجاره ملک، انتقال دهنده موظف است که تسویه حساب بگیرد و برگه مفاصا حساب که در واقع همان برگه تصفیه حساب است را به انتقال گیرنده تحویل دهد. برای خرید و فروش ملک مبلغ ۵% ارزش ملک (ارزش ملک اداره دارایی با قیمت واقعی ملک متفاوت می باشد) مبلغ مالیات است.
مفاصا حساب شهرداری
موقع خرید و فروش ملک یا زمانی که قصد نوسازی زمین و یا ملکی را داشته باشید، باید حساب مالیاتی ملک مورد نظرتان را پرداخت کنید. همه دفاتر اسناد رسمی کشور، موظف هستند قبل از ثبت شدن معاملات، به صورت کتبی مفاصای ملک مورد نظر را از شهرداری تحویل بگیرند. شهرداری باید پس از صدور میزان بدهی و پرداخت آن توسط مؤدی به مدت ده روز مفاصای حساب مالیاتی ملک را به دفاتر اسناد رسمی تحویل بدهد..
مدارک مورد نیاز برای تحویل مفاصا حساب مالیاتی ملک، شامل اصل سند مالکیت، نامه دفترخانه، اصل پایان کار، اصل قبوض پرداختی نوسازی و خدمات است.
مفاصا حساب مالیاتی خودرو
هر کسی که خودروی باری سنگین و نیمه سنگین، مسافربری، ماشین آلات صنعتی داشته باشد، باید مالیات خودروی خود را پرداخت کند. برای این کار باید حساب مالیاتی خود را پس از مشخص شدن درآمد در هر سال و بعد از تعیین مالیات و تصفیه آن، مفاصا حساب مالیاتی اش را دریافت کند. نقل و انتقالات سهام شامل پرداخت مالیات می شود که ۴% ارزش اسمی آن سهام است. بعد از پرداخت مبلغ و تصفیه کامل، گواهی تصفیه حساب مالیاتی صادر می شود.
مفاصا حساب مالیاتی شرکت
برای دریافت مفاصا حساب مالیاتی، لازم است که شرکت حتما دارای کد اقتصادی باشد. شرکت هایی که کد اقتصادی دارند، می توانند میزان ضرر و زیان مالی خود را محاسبه کنند و بعد از تنظیم اظهارنامه خود، آن را برای تعیین میزان مالیات به اداره مالیات تحویل دهند و با تصفیه بدهی مالیاتی مفاصا حساب مالیاتی خود را دریافت کنند.
لازم به ذکر است که نداشتن کد اقتصادی برای شرکت یعنی نداشتن مجوز قانونی برای فعالیت آن و شرکتی که اظهارنامه مالیاتی خود را به اداره دارایی تحویل ندهد، مرتکب جرم مالیاتی شده است و اداره بیمه می تواند با پیگرد قانونی، جرایمی برای شرکت متخلف بنویسد.
مفاصا حساب بیمه
مفاصا حساب بیمه مربوط به تصفیه حساب با بیمه تامین اجتماعی است. این تصفیه حساب معمولا براساس ماده 37 و 38 قانون تامین اجتماعی انجام می شود.
ماده 37 قانون تامین اجتماعی: «تصفیه حساب برای انتقال، رهن و اجاره ملک انجام میشود که انتقال دهنده وظیفه دارد مفاصا حساب سازمان را دریافت کند و به انتقال گیرنده تحویل دهد.»
ماده 38 قانون تامین اجتماعی: «هنگام بستن هرگونه قرارداد، انتقال دهنده وظیفه دارد که با پایان یافتن قرارداد، مفاصا حساب را دریافت کند و آن را به انتقال گیرنده تحویل دهد، این عملیات به معنای خاتمه قرارداد انتقال دهنده با بیمه است.»
برای دریافت نامه مفاصا حساب بیمه، به مدارک تصفیه حساب با بیمه تامین اجتماعی نیاز دارید، که باید توسط پیمانکار برای دریافت نامه تسویه حساب انجام شود. همه پیمانکاران در مدت مناقصه های دولتی و غیر دولتی، اقدام به استخدام نیرو می کنند و در نتیجه باید نسبت به بیمه کردن آنها نیز اقدام کنند. درصدی از مبلغ پرداختی توسط کارفرما به پیمانکار، نزد کارفرما به عنوان ضمانت بیمه پرسنل و تصفیه حساب با بیمه تامین اجتماعی باقی می ماند. پیمانکار تا زمانی که تمامی امور مرتبط به بیمه کارکنان قراردادی و تصفیه حساب با سازمان تامین اجتماعی را تکمیل نکند، از باقی مانده طلب خود از کارفرما محروم می شود. این میزان مبلغ تقریبا معادل ۵% مبلغ ذکر شده در قرارداد است.
مفاصا حساب مالیاتی
همانطور که از پیش گفته شد، مفاصا حساب مالیاتی برگه تصفیه حساب مالیاتی است که سازمان مالیاتی در اختیار مؤدیان می گذارد. مؤدیان مالیاتی بعد از تحویل صورت حساب های مربوط به سود و زیان، و ارائه مدارک و اظهارنامه مالیاتی به اداره دارایی، بررسی هایی صورت می شود و میزان بدهی طی صورتحسابی صادر می شود. مؤدیان این برگه تصفیه حساب را که همان مفاصا حساب است دریافت می کنند.
شرایط صدور مفاصا حساب مالیات
- قبل از هر کاری باید اصل بدهی مالیاتی تصفیه شده و گواهی پرداخت را به اداره مالیات تحویل داده و رسید دریافت کند.
- پس از پرداخت بدهی باید برای دریافت گواهی مفاصا حساب مالیاتی، درخواست بدهید. این درخواست باید به اداره مالیات به صورت کتبی باشد و در آن قید شود که خواهان صدور برگه قطعی مالیات هستید و درخواست بخشودگی مالیات نیز دارید.
- بررسی پرونده و تهیه خلاصه پرونده توسط کارشناس امور مالیاتی
- ثبت خلاصه وضعیت پرونده در واحد مالیاتی
- بررسی درخواست مؤدی و اعلام میزان بدهی
- مؤدی بعد از دریافت میزان بدهی تا پنج روز کاری زمان دارد که بدهی مالیاتی خودش را به صورت کامل تصفیه کند و برای امضا به مسئول مربوطه تحویل دهد. انجام این مرحله حداکثر سه روز زمان نیاز دارد تا امضای مسئول مربوطه دریافت شود.
- در صورتی که مؤدی بدهی مالیاتی نداشته باشد، برگه عدم بدهی برایش صادر و در نهایت به او تحویل داده می شود.
- بررسی موضوع درخواست، تائید رئیس امور مالیاتی و یا رئیس گروه مالیاتی و ارسال درخواست شما به واحد مالیاتی
- تهیه خلاصه پرونده مالیاتی مودی درخواست کننده مفاصا حساب مالیاتی توسط کارشناسان امور مالیاتی
- تائید خلاصه وضعیت مالیاتی و تصفیه حساب مالیاتی مؤدی مالیاتی توسط رئیس اداره مالیات و یا رئیس گروه مالیاتی
- ثبت خلاصه وضعیت پرونده مالیاتی تائید شده در پرونده مالیاتی متقاضی
- در صورت وجود بدهی قطعی این موضوع باید به مؤدی مالیاتی یا وکیل مالیاتی او گفته شود
نکته: لازم است که برگه تصفیه حساب، دارای تائید کارشناس ارشد مالیاتی و یا رئیس گروه مالیاتی باشد.
خدمات پدیده حساب
- امور مالیاتی
- امور حسابرسی
- امور ثبتی
- امور حسابداری
- نیروی انسانی
- اعزام نیرو
- وکالت اداری
- تامین اجتماعی
آخرین اخبار و مقالات
اخبار
آخرین اخبار پدیده حساب
ویدئو های آموزشی
آموزش های متنوع حسابداری
مقالات
مقالات مرتبط با حسابداری
مشاوره رایگان
در صورت نیاز به مشاوره رایگان فقط کافیست شماره تماستان را در فیلد زیر وارد کنید. همکاران ما در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.
لینک های مرتبط
- قوانین اداره مالیات
- استاندارد های حسابرسی
- دانلود نرم افزار پارسیان
مطالب مرتبط
خدمات پدیده حساب
- امور مالیاتی
- امور حسابرسی
- امور ثبتی
- امور حسابداری
- نیروی انسانی
- اعزام نیرو
- وکالت اداری
- تامین اجتماعی
مشاوره رایگان
در صورت نیاز به مشاوره رایگان فقط کافیست شماره تماستان را در فیلد زیر وارد کنید. همکاران ما در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.
لینک های مرتبط
- قوانین اداره مالیات
- استاندارد های حسابرسی
- دانلود نرم افزار پارسیان