مالیات بر حقوق فقط برای افرادی که شغل دارند نیست. مالیات حقوق شغل دوم یکی از مهمترین مسائل مالی برای محاسبه است. طبق آمار به دست آمده تقریبا 30 درصد از افراد شاغل در ایران شغل دوم دارند. این آمار به دلیل اجبار و فشار اقتصادی و همچنین انتخاب مدام در حال افزایش است. بنابراین، افراد زیادی هستند که از مالیات شغل دوم خود اطلاعی ندارند. این کمبود اطلاعات می تواند خطرناک باشد.
چرا که برخی کارفرمایان از این موضوع سوء استفاده می کنند و با ترفندهای متفاوت و غیرقانونی مبالغ عجیبی از حقوق کارمندان خود کسر می کنند. به همین دلیل مهم نیست که یک شغل دارید یا چند شغل؛ شما باید اطلاعات کافی در این زمینه داشته باشید. برای درک بهتر مالیات حقوق شغل دوم این مقاله را تا انتها بخوانید.
سازمان امور مالیاتی چگونه از شغل دوم شما مطلع میشود؟
هر سازمان یا شرکتی که استخدام می کند به یک سری مدارک برای تایید هویت کارجو نیاز دارد. حال چه به دنبال شغل پاره وقت دوم باشید و چه شغل اول، ملزم به ارائه کد ملی و مدارک شناسایی خود برای احراز هویت خود هستید.
بدیهی است پس از تایید شما به عنوان کارمند رسمی، سازمان مربوطه اطلاعات هویتی شما را جهت محاسبه حقوق و رد بیمه تامین اجتماعی در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار می دهد. در واقع مالیات حقوق شغل دوم با ثبت کد ملی افراد دو شغله در سازمان امور مالیاتی به آنها تعلق می گیرد.
مالیات حقوق شغل دوم چقدر است؟
افرادی که دارای دو شغل هستند باید بابت حقوق شغل دوم خود نیز مالیات بپردازند. طبق قانون مالیات های مستقیم، افرادی که بیش از یک شغل دارند، مبلغی به عنوان مالیات از کل درآمد آنها کسر می شود.
نرخ مالیات بر حقوق دو شغل در صورتی که کل درآمد پس از کسر هزینه های مشمول بیش از یک میلیارد ریال باشد برابر با نرخ مقرر در ماده 131 است و فرقی نمی کند که کل درآمد افراد از دو شغل باشد یا از چند منبع مختلف، معاف از مالیات باشد و چه معاف از مالیات باشد، در هر صورت مبلغ مالیات از حقوق این افراد کسر می شود.
در چند سال گذشته مالیات حقوق کارمندان برای کارکنان دولتی و خصوصی متفاوت بود. میزان مالیات کارمندان دولت 10 درصد بود، اما کارمندان خصوصی باید علاوه بر 10 درصد، تا 35 درصد مالیات تصاعدی می پرداختند. به دلیل ناعادلانه بودن این قانون، دولت تصمیم گرفت از کارمندان خصوصی و دولتی مالیات یکسان دریافت کند. در ماده 131 قانون مالیات های مستقیم نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی به شرح زیر است:
- حقوق ماهانه قانون کار یعنی 5 میلیون و 600 تومان از پرداخت مالیات معاف است.
- برای حقوق ماهانه بالاتر از آن تا سقف 15 میلیون تومان 10 درصد مالیات اخذ می شود.
- از 15 میلیون تا 25 میلیون تومان 15 درصد مالیات اخذ می شود.
- از 25 میلیون تا 35 میلیون تومان 20 درصد مالیات اخذ می شود.
- از 35 میلیون تومان به بالا 30 درصد مالیات اخذ می شود.
بیشتر بخوانید مالیات حقوق شغل دوم : سامانه مودیان در اصفهان
موارد معافیت مالیات دو شغله ها
قبل از اصلاح قانون مالیات های مستقیم، افراد دو شغله می توانستند از تمامی معافیت های مالیاتی مربوط به هر دو شغل خود استفاده کنند. بر اساس تبصره جدید الحاقی به این قوانین، اشخاص حقیقی چند شغله می توانند تنها از یک معافیت مالیاتی موضوع ماده 131 قانون مالیات های مستقیم استفاده کنند.
قانون مالیات بر حقوق دو شغله تنها برای یکی از مشاغل این افراد معافیت مالیاتی تعیین کرده است. حتی اگر فردی چند شغل داشته باشد، معافیت مالیاتی فقط به یکی از مشاغل او تعلق می گیرد. یکی از اساسی ترین اصول برای دریافت معافیت مالیاتی دو شغله، ارائه به موقع اظهارنامه مالیاتی است.
چه شغل هایی معاف از مالیات هستند؟
پرداخت مالیات باعث شده برخی افراد به سراغ مشاغل بدون مالیات بروند. برخی مشاغل برای توسعه و پیشرفت یک جامعه مورد نیاز است. دولت برای تشویق مردم به فعالیت در این زمینه شرایطی را ایجاد کرده است که این مشاغل را از پرداخت مالیات معاف می کند.
ناشران، فعالان فرهنگی، کارکنان مطبوعات و مشاغل فرهنگی از جمله مشاغل معاف از مالیات هستند. در صورت اعمال مالیات بر این مشاغل، ممکن است تداوم این مشاغل کند شده و از پیشرفت آنها جلوگیری شود.
انتشاراتی ها
منظور از ناشران تمامی افرادی است که در زمینه نشر و توزیع کتاب فعالیت می کنند. این افراد مشاغلی دارند که نقش بسزایی در بحث فرهنگی جامعه دارد. مشاغل فعال در حوزه نشر از قبیل ویرایش، صفحه آرایی، نویسندگی و ترجمه و … از پرداخت مالیات به دولت معاف هستند.
فعال فرهنگی
مدارس غیرانتفاعی که در مقاطع ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان فعالیت می کنند نیز مشمول مالیات بر درآمد نیستند. آموزشگاه های فنی و حرفه ای دارای مجوز مشاغل معاف از مالیات هستند. فعالیت های فرهنگی مانند راه اندازی کتابخانه عمومی، جشنواره ها و نمایشگاه ها، مسابقات فرهنگی و شب شعر و … نیز از پرداخت مالیات معاف هستند.
بیشتر بخوانید مالیات حقوق شغل دوم : مالیات من اصفهان
مطبوعاتی
مطبوعات از دیرباز نقش مهمی در آگاهی عمومی ایفا کرده اند. این شغل یکی از مشاغل تاثیرگذار در جامعه است. زیرا همه افراد در گروه های سنی مختلف مطبوعات و رسانه ها را دنبال می کنند.
اهمیت این موضوع، مشاغل مطبوعاتی از جمله تهیه و انتشار اخبار را از پرداخت مالیات معاف کرده است. عکاسی، پردازش و تولید خبر، نویسندگی، گزارش و … از جمله مشاغل فعال در این زمینه هستند که از پرداخت مالیات معاف هستند.
هنری
مشاغل هنری یکی از مشاغل پرطرفدار در جامعه است. بسیاری از افراد جامعه از کودکی دوست داشتند روزی خوانندگی را تجربه کنند. این مشاغل تاثیر بسزایی در افزایش فرهنگ جامعه دارد. به دلیل اهمیت زیاد این شغل، این مشاغل از پرداخت مالیات معاف هستند. آهنگسازی و خوانندگی، تدوین و فیلمنامه نویسی، بدلکاری و … از جمله مشاغل معاف از مالیات است.
سایر مشاغل
علاوه بر موارد مذکور کلیه شرکت های تعاونی روستایی و عشایری از پرداخت مالیات معاف هستند. در زیر برخی از مشاغل معاف از مالیات آورده شده است:
- دفاتر زیارتی و سیاحتی دارای مجوز
- درآمد حاصل از صادرات اقلام غیرنفتی به ویژه محصولات کشاورزی
- کمک ها و هدایای خیریه
- درآمد از مراکز نگهداری از معلولان ذهنی
اگر می خواهید مالیات شغل دوم خود را پرداخت نکنید. یکی از این مشاغل بالا را انتخاب کنید.
حداکثر تعداد معافیت های مالیاتی مشاغل
فرقی نمی کند فردی چند کسب و کار داشته باشد، طبق قانون جدید هر فرد دارای کد ملی تنها می تواند سالانه یک معافیت از مالیات مشاغل خود دریافت کند.
بیشتر بخوانید مالیات حقوق شغل دوم : حسابداری در اصفهان
خدمات پدیده حساب
- امور مالیاتی
- امور حسابرسی
- امور ثبتی
- امور حسابداری
- نیروی انسانی
- اعزام نیرو
- وکالت اداری
- تامین اجتماعی
آخرین اخبار و مقالات
اخبار
آخرین اخبار پدیده حساب
ویدئو های آموزشی
آموزش های متنوع حسابداری
مقالات
مقالات مرتبط با حسابداری
مشاوره رایگان
در صورت نیاز به مشاوره رایگان فقط کافیست شماره تماستان را در فیلد زیر وارد کنید. همکاران ما در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.
لینک های مرتبط
- قوانین اداره مالیات
- استاندارد های حسابرسی
- دانلود نرم افزار پارسیان
مطالب مرتبط
خدمات پدیده حساب
- امور مالیاتی
- امور حسابرسی
- امور ثبتی
- امور حسابداری
- نیروی انسانی
- اعزام نیرو
- وکالت اداری
- تامین اجتماعی
مشاوره رایگان
در صورت نیاز به مشاوره رایگان فقط کافیست شماره تماستان را در فیلد زیر وارد کنید. همکاران ما در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.
لینک های مرتبط
- قوانین اداره مالیات
- استاندارد های حسابرسی
- دانلود نرم افزار پارسیان