آیا از آثار سوء صدور فاکتور صوری در اقتصاد کشور شنیدهاید؟ شناسایی فاکتورهای صوری به چه صورت است؟ صدور فاکتور صوری، به معنای صدور فاکتوری فاقد هرگونه مبنای معاملاتی حقیقی است. در صدور فاکتور صوری، هیچ معامله حقیقی صورت نمیگیرد و فاکتور تنها برای اهداف غیرقانونی مثل فساد مالی، فرار مالیاتی و پولشویی صادر میشود که مهمترین مصادیق اختلال نظام اقتصادی در یک کشور محسوب میشود. اما اصلاً چرا فاکتور صوری صادر میشود؟ چطور یک سمت معامله بدون دریافت کالا یا خدمات، فاکتور را امضا میکند؟ مراحل شناسایی فاکتورهای صوری کدامست و مجازات آن چیست؟ برای پاسخ همه این سؤالات همراه ما باشید.
موسسه حسابداری پدیده حساب یک شرکت حسابداری در اصفهان است و به منظور ارتقاء سطح کیفی سیستم های مدیریتی و … ، فعالیت های حرفه ای خود در زمینه مالیات ارزش افزوده اصفهان، خدمات مشاوره امور مالی و مالیاتی، خدمات حسابداری در اصفهان، سامانه مودیان در اصفهان و … را آغاز نمود و فعالیت خود را در این استان بسط داده است.
فاکتور چیست؟
یکی از اسناد تجاری که نمایانگر انجام یک معامله بین فروشنده و خریدار است، فاکتور است. فاکتورها به دو بخش رسمی و غیررسمی دستهبندی میشوند؛ فاکتور رسمی قالب مشخصی داشته و مورد تأیید دارایی است؛ اما فاکتورهای غیررسمی دلخواه اشخاص بوده و در ابعاد و اشکال مختلف وجود دارد. فاکتور رسمی برای گرفتن تأیید دارایی باید ویژگیهای مشخصی داشته باشد که عبارتاند از:
- امضا و مهر طرفین قرارداد
- اطلاعات کامل خریدار و فروشنده شامل اطلاعات شخصی، شناسه ملی، رمز اقتصادی، کدپستی، شمارهتلفن و …
- رنگ قرمز، برجستگی شمارهسریال و قالب افست یا ملخی
- مشخصات معامله مانند عنوان و شمار محصول، تخفیف، عوارض یا مالیات بر ارزشافزوده
آشنایی با شرکت کاغذی و فاکتور صوری
شرکتی که فقط بر روی کاغذ است و هیچ دفتر یا کارمندی ندارد را اصطلاحاً شرکت کاغذی مینامند ولی شاید حساب بانکی داشته باشد. شرکتهای کاغذی ممکن است در سرمایهگذاری غیرفعال مشارکت داشته باشند یا مالک اموال و داراییهای مادی و غیرمادی باشند. جالب است بدانید این نوع شرکت دارای مقاصد تجاری مشروع هم میتوانند باشند. برای نمونه نقش امانتدار در یک تراست را داشته باشد و درگیر هیچ فعالیت دیگری بر روی حسابهای خود نباشد. این ساختار مسئولیت طرف امانتدار در تراست را محدود مینماید. کاستن بار مسئولیت شرکا یا سرمایهگذاران شرکت یا بخشی از یک تجارت را در مقابل ریسک باقی قسمتهای آن مصون بدارد، نیز از تأثیرات مثبت شرکت کاغذی است.
تعریف فاکتور صوری
فاکتورهای غیرواقعی هستند که توسط برخی از افراد و سازمانها و شرکتها و با اهداف سودجویانه صادر میشوند. با خرید یا صدور فاکتور صوری، ارزیابی سود و زیان عادلانه تمامی کسبوکارها ممکن نخواهد بود و فضای رقابتی میان فعالان اقتصادی از بین خواهد رفت. در نتیجه رغبتی برای سرمایهگذاریهای کلان وجود نخواهد داشت و اثرات زیانبار این فرایند متوجه کل جامعه خواهد شد.
مراحل کشف فاکتورهای صوری چگونه است؟
برای تشخیص فاکتور صوری و نظارت بیشتر بر امور مالیاتی کشور، وزارت دارایی با متخصصان خبره این حوزه، مراحل زیر را طی میکند و با ارجاع متخلفین به مراجع ذیربط، سعی در شفافسازی معاملات اقتصادی دارد.
- کدملی ثبتشده روی فاکتور که به فرد حقیقی یا شرکت حقوقی اختصاص دارد، بررسی شود.
- تمامی فاکتورهای فروش و خرید اشخاص حقیقی و حقوقی بررسی شوند.
- مدل خدمات و کالایی که در فاکتور ذکر شده، باید با نوع فعالیت شرکت یا شخص همخوانی داشته باشد.
- اعتبار گواهی ارزشافزوده سنجیده شود. در نظر داشته باشید که اخذ مجوز مالیاتی منوط به تمدید اعتبار این گواهی است که در صورت نداشتن بدهی تا یکسال و با وجود بدهی بهصورت ۶ماهه تمدید میشود.
- کل مدارک مرتبط با حملونقل بازبینی شوند.
- مدارک پرداختی؛ مانند برگه واریز یا چکهای بانکی با مبالغ ادعاشده باید همخوانی داشته باشند.
اهداف خریداران فاکتورهای صوری
کاملکردن اسناد و مدارک برای انجام معاملات
عدم ارائه فاکتور رسمی توسط فروشندگان کالا یا ارائهکنندگان خدمات باعث استفاده از فاکتورهای صوری برای تکمیل اسناد و مدارک معاملات صورتگرفته میشود.
حسابسازی
استفاده از فاکتورهای صوری در حسابسازی، بهمنظور کتمان و غیرواقعی نشاندادن اطلاعات به افراد یا سازمانها برای دریافت وام، ارائه گزارشها به سرمایهگذاران و… صورت میگیرد.
فرار مالیاتی
استفاده از فاکتورهای صوری در فرار مالیاتی نیز بهمنظور غیرواقعی و بالاتر نشاندادن هزینههای واحد اقتصادی برای شناسایی سود کمتر و پرداخت مالیات کمتر انجام میگیرد.
مجازات و عواقب صدور و خرید فاکتور صوری
اگر صدور فاکتور صوری از جانب شرکت کاغذی برای فرار مالیاتی محرز شود، مطابق ماده ۲۷۴ و ۲۷۵ قانون مالیات مستقیم مشمول مجازات تعزیری درجه شش، یعنی ۶ ماه تا ۲ سال حبس و جریمه نقدی ۲ تا ۸ میلیونتومانی میشود. شرکت هم از بعضی فعالیتهای اقتصادی یا صدور سند تجاری به مدت ۶ ماه تا ۲ سال منع خواهد شد. احراز پولشویی بهواسطه فاکتور صوری و شرکت کاغذی نیز مجازات نقدی معادل یکچهارم درآمد حاصل از جرم را مطابق ماده ۹ قانون مبارزه با پولشویی در پی دارد.
بر اساس بند ۵ ماده ۲۷۴ قانون مالیاتهای مستقیم صدور و خرید فاکتور صوری هر دو جرم مالیاتی بوده و شخص به مجازاتهای تعزیری درجه ۶ محکوم میشود. مجازاتهای تعزیری درجه ۶ هم مطابق با ماده ۱۹ قانون مجازات اسلامی شامل حبس بیش از ۶ ماه تا ۲ سال، جزای نقدی بیش از ۲۰ میلیون ریال تا ۸۰ میلیون ریال، شلاق از ۳۱ تا ۷۴ ضربه، محرومیت از حقوق اجتماعی بیش و انتشار حکم قطعی در رسانهها است.
از جمله دردسرهای دیگر استفاده از فاکتور صوری میتوان به ردکردن دفاتر شرکتها توسط سازمان امور مالیاتی، پرداخت جریمههای سنگین مالیاتی و ممنوعیت از شرکت در مناقصات و مزایدهها اشاره کرد. این جرم میتواند منجر به کاهش درآمدهای دولت شود؛ زیرا با فاکتور صوری افراد یا شرکتها سعی میکنند که از پرداخت مالیات خودداری کنند. علاوه بر این شرکتی که از فاکتورهای صوری استفاده میکند دیگر نمیتواند که برای دریافت انواع وام بانکی و سایر مؤسسات مالی اقدام کند و ممکن است که به مجازاتهایی مانند حبس و جزای نقدی محکوم شود.
بهموجب ماده ۲۷۵ قانون مالیاتهای مستقیم هر دو جرم صدور و خرید فاکتور صوری توسط اشخاص حقوقی هم محقق میشود که در این صورت اشخاص حقوقی به یکی از مجازاتهای ممنوعیت از یک یا چند فعالیت شغلی یا اجتماعی، ممنوعیت از اصدار برخی از اسناد تجاری هر کدام به مدت شش ماه تا دوساله محکوم میشوند. لازم به ذکر است که اگر شخصی از طریق صدور و یا خرید فاکتور صوری اقدام به جرم پولشویی کند با استناد به ماده ۹ قانون مبارزه با پولشویی مرتکبین جرم پولشویی علاوه بر استرداد درآمد و عواید حاصل از ارتکاب جرم مشتمل بر اصل و منافع حاصل به جزای نقدی باید به میزان یکچهارم درآمد حاصل از جرم جزای نقدی محکوم میشوند.
آثار سوء فاکتورهای صوری در اقتصاد
صدور فاکتور صوری، آثار بدی برای اقتصاد کشور، شرکتها و اشخاص دارد. از جمله این آثار زیانبار میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- وصولنشدن درآمدهای مالیاتی پیشبینیشده و ناتوانی دولت در تأمین هزینههای عمومی.
- ارائه اشتباه و مخدوش بودن اطلاعات فعالان اقتصادی و امکانپذیر نبودن ارزیابی دقیق سود و امکانپذیر بین رفتن توان رقابتپذیری فعالان اقتصادی متعهد به انجام تکالیف قانونی.
- بستن راه تحقق شفافیت اقتصادی و عدالت مالیاتی.
- اخذ توان اتخاذ تصمیمات و سیاستهای اقتصادی تأثیرگذار از سیاستگذاران.
- تسهیل روند قاچاق در کشور و همچنین ایجاد پدیده پولشویی.
- کاهش توان رقابتپذیری فعالان اقتصادی.
صدور فاکتورهای صوری یک امر کاملاً غیرقانونی محسوب میشود، اما برخی از بنگاههای اقتصادی همچنان از آن استفاده کرده و خرید فاکتور صوری را انجام میدهند. درصورتیکه صدر فاکتور صوری مسئلهای بسیار پرخطر است و سازمان امور مالیاتی توانایی تشخیص فاکتورهای صوری را دارد.
خدمات پدیده حساب
- امور مالیاتی
- امور حسابرسی
- امور ثبتی
- امور حسابداری
- نیروی انسانی
- اعزام نیرو
- وکالت اداری
- تامین اجتماعی
آخرین اخبار و مقالات
اخبار
آخرین اخبار پدیده حساب
ویدئو های آموزشی
آموزش های متنوع حسابداری
مقالات
مقالات مرتبط با حسابداری
مشاوره رایگان
در صورت نیاز به مشاوره رایگان فقط کافیست شماره تماستان را در فیلد زیر وارد کنید. همکاران ما در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.
لینک های مرتبط
- قوانین اداره مالیات
- استاندارد های حسابرسی
- دانلود نرم افزار پارسیان
مطالب مرتبط
خدمات پدیده حساب
- امور مالیاتی
- امور حسابرسی
- امور ثبتی
- امور حسابداری
- نیروی انسانی
- اعزام نیرو
- وکالت اداری
- تامین اجتماعی
مشاوره رایگان
در صورت نیاز به مشاوره رایگان فقط کافیست شماره تماستان را در فیلد زیر وارد کنید. همکاران ما در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.
لینک های مرتبط
- قوانین اداره مالیات
- استاندارد های حسابرسی
- دانلود نرم افزار پارسیان