اگر درحال بستن قرارداد اجاره ملک مسکونی هستید، باید بدانید، وقتی شما بهعنوان موجر بخواهید ملکتان را اجاره دهید، نکاتی را باید رعایت کنید که مهمترین آنها در این مقاله بررسی شدهاست. بر اساس آمار حدود ۳۰ درصد از مردم کشور ما مستأجرند. پس آگاهی از قوانین لازم برای عقد قرارداد اجاره ملک و نوشتن قولنامه دستی و نوشتن متن تمدید قرارداد و شرایط تخلیه ملک را دانست. در کل سه نوع اجارهنامه در قانون معتبر است: مسکونی، تجاری، موسسههای خیریه یا درمانگاهها! حال اگر موجر و مستاجر توافق داشته باشند، قرارداد امضا خواهد شد که مطابق آن مستاجر باید مبلغی را به موجر تحویل دهد تا برای مدت مشخصی ملک را در اختیار داشتهباشد. در حقیقت با پرداخت اجاره بها، مستاجر، مالک منافع عین مورد اجاره قرار میگیرد.
موسسه حسابداری پدیده حساب یک شرکت حسابداری در اصفهان است و بهمنظور ارتقاء سطح کیفی سیستمهای مدیریتی و…، فعالیتهای حرفهای خود در زمینه مالیات ارزش افزوده اصفهان، خدمات مشاوره امور مالی و مالیاتی، خدمات حسابداری در اصفهان، سامانه مودیان در اصفهان و… را آغاز نمود و فعالیت خود را در این استان بسط دادهاست.
قولنامه دستی چیست؟
برگهای که در آن طرفین تعهدات خود را نسبت به یکدیگر در آن ذکر کرده و پای آن را امضا میکنند. قولنامه دستی در سه نسخه تنظیم میشود که دو نسخهی آن نزد طرفین معامله و نسخهی سوم نزد مشاور املاک محفوظ میماند. قولنامهها از اعتبار قانونی در دادگاه برخوردارند و میتوانند مورد استناد قرار بگیرند. پس باید در تنظیم آنها دقت شود و تمام جزییات، شفاف و دقیق آورده شوند.
قرارداد رسمی اجاره چیست؟
قراردادهای رسمی قراردادهایی هستند که در دفاتر اسناد رسمی ثبت میشوند. ممکن است برخی افراد فقط به انعقاد قرارداد نزد بنگاه مسکن اکتفا کنند؛ در این صورت، طرفین باید جزییات قرارداد را در برگههای مخصوصی که از طرف اتحادیه به املاکیها داده شده، ثبت و پای آن را امضا کنند.
شرایط اجاره و مهم ترین نکات حقوقی آن
برای اجاره شرایطی وجود دارد که در ادامه به این شرایط خواهیم پرداخت.
- شخص اجاره دهنده باید مالک ملک مورد نظر(آپارتمان، خانه و مغازه) یا وکیل قانونی او باشد.
- در قرارداد باید مدت اجاره ثبت شود. اگر مدت اجاره ثبت نشود، قرارداد باطل خواهد شد و مستأجر و موجر توانایی اظهار اعتراضی نخواهند داشت. مدت اجاره معمولاً شش ماه تا یک سال تعیین میشود.
- مطابق با قانون تصویب شده در سال 1376 قرار داد اجاره باید بهصورت کتبی ثبت شود و دو نفر شاهد نیز زیر آن را امضا کنند از طرف دیگر این قرار داد باید در دو نسخه تنظیم شود تا هر دو طرف قرار داد بتوانند از مفاد موجود در قرارداد آگاه باشند و از امتیازات موجود در قرار داد بهره ببرند.
- موجر یا مستأجر هردو باید عاقل و بالغ باشند. مگر قیم کودکان و افراد عدم سلامت عقلی، از جانب آنها نسبت به اجاره یا اجاره دادن ملک اقدام کند.
- اگر ملکی را اجاره کنید و چند مالک داشته باشد و یکی از مالکین بدون اجازه دیگری ملک را اجاره داده باشد، شریک دیگر میتواند خلع ید مستاجر را از دادگاه تقاضا کند و این مسئله خسارتهای زیادی را برای مستاجر بههمراه خواهد داشت.
- قوانین موجر و مستاجر در سالهای 1356 و 1376 از مهمترین قوانین ذکر شده است. مطابق با قانون 1356؛ اجاره بعد از پایان مدت منحل نمیشود و موجر نمیتواند مستاجر را وادار به تخلیه کند. مگر در شرایطی که اجاره باطل شده باشد، اجاره نامه فسخ شده باشد و مدت اجاره به پایان رسیده باشد.
- اگر مستاجر بدون رضایت موجر، هزینههای غیرضروری مثل تزئیناتی که قابل جداشدن از ملک نیست را بهآن اضافه کند، نمیتواند از موجر هزینههای پرداختی را طلب نماید.
- اگر محل اسکان مستاجر بهدلایلی مثل زلزله و… تخریب شود یا آسیب جدی ببیند، مطابق ماده 483 قانون مدنی، مستاجر مکلف به پرداخت اجاره بها نیست و میتواند پول پیش خود را نیز از موجر مطالبه کند تا محل دیگری را اجاره کند.
- طبق ماده 478 قانون مدنی، اگر مال مورد اجاره معیوب باشد، مستاجر میتواند قرارداد را فسخ نماید؛ ولی اگر موجر بپذیرد که عیب را تعمیر و برطرف کند، مستاجر دیگر حق فسخ نخواهد داشت.
- اگر موجر پیش از اتمام زمان قرارداد فوت کرد، قرارداد اجاره تا زمان پایان آن پا برجا خواهد بود، مگر اینکه از همان ابتدا در قرارداد درج شده باشد که با فوت موجر، قرارداد فسخ میشود. همچنین با فوت مستاجر نیز قرارداد اجاره به وراث او خواهد رسید.
- در صورتیکه در ضمن قرارداد اجاره، موجر و مستاجر شروط و توافقات فرعی داشته باشند، برای مثال مستاجر ممکن است شرط کند و موجر قسمت دیوار های داخلی خانه را رنگ آمیزی یا دکوراسیون کند یا هر شرط دیگری داشته باشد؛ در این صورت اگر هر کدام ضمن اجاره شرطی کرده باشند و دیگری از انجام شرط تخلف کند، فردی که شرط به نفع او بوده، میتواند فورا قرارداد اصلی اجاره را فسخ کند و بر خلاف باقی شروط در سایر قراردادها که فرد دیگری را باید الزام کند، در اینجا قانون گذار اجازه داده است که هر یک از طرفینِ موجر و مستاجر، مستقیما به سمت فسخ قرارداد برود.
موارداعلام پایان قرارداد اجاره
تا وقتیکه مدت قرارداد پابرجا باشد، مستاجر میتواند با پرداخت مبلغ اجاره در ملک مستقر باشد. در موارد زیر پایان قرارداد اعلام خواهد شد:
- فسخ اجاره
- پایان اجاره نامه
- باطل شدن اجاره
نحوه محاسبه حق کمیسیون اجاره ملک
طبق آخرین تعرفههای حق کمیسیون بنگاهها محاسبه نرخ کمیسیون بهاین شرح است:
فرضا خانهای با اجاره بهای ماهیانه دو میلیون تومان دارید؛ در این صورت مبلغ پرداختی بهعنوان حق کمیسیون به این شکل محاسبه میشود:
- مبلغ اجاره بها ضربدر ۲۵ درصد تومان ۲۰۰۰۰۰۰*۰.۲۵=۵۰۰۰۰۰
- حق کمیسیون ضربدر ۹ درصد مالیات تومان ۵۰۰۰۰۰*۰.۰۹=۴۵۰۰۰
- جمع حق کمیسیون با مالیات تومان ۵۰۰۰۰۰+۴۵۰۰۰=۵۴۵۰۰۰
بنابراین سهم پرداختی هر یک از طرفین معامله، مبلغی در حدود ۵۴۵۰۰۰ تومان خواهد بود.
تنظیم قرارداد اجاره در سامانه ثبت قرارداد اجاره مسکن srem.mrud.ir
تنظیم قرارداد اجاره انلاین یا از طریق سامانه خودنویس یکی دیگر از روشهای تنظیم کردن اجاره نامه ملک است. برای این کار باید به نشانی https://srem.mrud.ir مراجعه کنید. پس از ثبتنام در سایت و ایجاد حساب کاربری، لازم است وارد بخش مدیریت قرارداد شده و روی ایجاد قرارداد جدید کلیک کنید. سپس میتوانید نقش خودتان به عنوان مستاجر یا موجر را مشخص کرده و اطلاعات هویتیتان را وارد کنید. سپس اطلاعات محل سکونتتان و جزییات ملک مورد اجاره را وارد کنید. در بخش بعدی باید شرایط مربوط به قرارداد اجاره مانند تاریخ عقد قرارداد، تاریخ شروع اجاره، تاریخ پایان اجاره، مبلغ رهن، مبلغ اجاره ماهیانه، نحوه پرداخت ودیعه و… را وارد کرده و مدارکی مانند سند ملک، تصویر کارت ملی موجر و مستاجر را بارگذاری کنید.
در قدم بعدی باید یک نفر را به عنوان شاهد انتخاب کرده و شماره تلفن همراه او را در سایت وارد کنید. در نهایت میتوانید نسخه پیشنویس قرارداد را دریافت کنید. کد رهگیری قرارداد برای مستاجر نیز از طریق پیامک ارسال میگردد.
قانون فسخ قرارداد اجاره
یکی دیگر از موارد قانون اجاره خانه مربوط به فسخ قرارداد اجاره پیش از موعد است. مستاجرین به دلایل مختلف این امکان را دارند که قرارداد اجاره خانه را زودتر از موعد فسخ کرده و تحویل مالک دهند. این امکان همچنین برای موجر هم وجود دارد.
شرایط فسخ قرارداد زودتر از موعد برای مستاجر به این صورت است ملک شرایطی که در قرارداد قید شده را نداشته باشد، حق فسخ قرارداد در موارد ضروری به او داده شده باشد یا قسمتی از ملک بدون آسیب رساندن توسط مستاجر به گونه ای خراب شده باشد که در کیفیت و شرایط زندگی مستاجر تاثیرگذار باشد. همچنین در صورتی که موجر به تعهداتی مانند تحویل به موقع ملک یا تعمیرات و… عمل نکند، مستاجر قادر به فسخ یک طرفه است.
در مورد فسخ قرارداد توسط موجر اما شرایط متفاوت است. طبق قانون اجاره خانه موجر زمانی می توان قرارداد را فسخ کند که اجاره مشخص شده در زمان مشخص شده توسط مستاجر پرداخت نشود. مستاجر بدون اجازه مالک تغییری اساسی در ملک داده باشد. مستاجر بدون اجازه ملک را به شخص دیگری واگذار کرده باشد.
مستاجر فعالیتهای غیر قانونی در ملک داشته باشد. مستاجر بدون اطلاع کاربری ملک را تغییر دهد و تعداد نفرات در اجاره خانه با تعداد نفرات ساکن متفاوت باشد.
خدمات پدیده حساب
- امور مالیاتی
- امور حسابرسی
- امور ثبتی
- امور حسابداری
- نیروی انسانی
- اعزام نیرو
- وکالت اداری
- تامین اجتماعی
آخرین اخبار و مقالات
اخبار
آخرین اخبار پدیده حساب
ویدئو های آموزشی
آموزش های متنوع حسابداری
مقالات
مقالات مرتبط با حسابداری
مشاوره رایگان
در صورت نیاز به مشاوره رایگان فقط کافیست شماره تماستان را در فیلد زیر وارد کنید. همکاران ما در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.
لینک های مرتبط
- قوانین اداره مالیات
- استاندارد های حسابرسی
- دانلود نرم افزار پارسیان
مطالب مرتبط
خدمات پدیده حساب
- امور مالیاتی
- امور حسابرسی
- امور ثبتی
- امور حسابداری
- نیروی انسانی
- اعزام نیرو
- وکالت اداری
- تامین اجتماعی
مشاوره رایگان
در صورت نیاز به مشاوره رایگان فقط کافیست شماره تماستان را در فیلد زیر وارد کنید. همکاران ما در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.
لینک های مرتبط
- قوانین اداره مالیات
- استاندارد های حسابرسی
- دانلود نرم افزار پارسیان